348

  • Organik Tarım Danışmanlığı

    image
    Organik Tarım Konusunda Hizmetlerimiz


     Dökümantasyonun Hazırlanması

    ►Organik Tarım Eğitimleri

    ►Analizler

    ►İç Denetim Hizmeti






    Organik Tarım Nedir?

    Organik Tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, Yönetmeliğin izin verdiği girdiler kullanılarak, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden,  çevre, bitki, insan ve hayvan sağlığını korumaktır. Organik tarımın geçmişi 20.yüzyıla dayanmaktadır. Zira çevre bilinci ve ozon tabakasındaki incelme ve dünya geleceğinin tehlikeye girmesi gibi konular gündeme gelmiştir.

    Ülkemizde organik tarım faaliyetleri 1986 yılında Avrupa'daki gelişmelerden farklı şekilde, ithalatçı firmaların istekleri doğrultusunda, ihracata yönelik olarak başlamıştır. 

    ORGANİK BİTKİSEL ÜRETİM KURALLARI
    1. Organik bitkisel üretimde;
    - Toprağın biyoçeşitliliğini geliştiren
    - Toprağın organik maddesini koruyan veya arttıran
    - Toprağı sıkıştırmayan
    - Erozyonu engelleyen toprak işleme teknikleri kullanılır.

    2. Organik olarak değerlendirilecek bitkisel ürünler için;
    - Tek yıllık bitkilerde ekim tarihinden itibaren en az iki yıl
    - Mera ve yem bitkilerinde yem olarak kullanılmasından önce en az iki yıl
    - Çok yıllık bitkilerde ilk organik ürün hasadından önce üç yıllık geçiş sürecinin uygulanması gerekir.
             
           GEÇİŞ SÜRECİNDE BİTKİSEL ÜRETİM İÇİN İLGİLİ ÜRETİM ALANINDA YÖNETMELİK İLE YASAKLANMIŞ GİRDİNİN KULLANILDIĞI EN SON TARİH TEMEL ALINIR.

    3. Yetkilendirilmiş kuruluş; arazinin önceki yıllardaki kullanım durumu, yapılan uygulamalar, bölgedeki genel durum ve yetiştirilen ürünler, risk durumları, konu ile ilgili müteşebbis kayıtları ve raporlarının incelenmesi sonucunda geçiş sürecini uzatabilir ya da kısaltabilir.

    4. Müteşebbis tarafından organik tarım yapılacak alan yönetmelikte yer alan girdiler dışındaki girdilerin geriye dönük olarak en az üç yıl kullanılmadığını resmi kurum ve kuruluşlardan alınacak belge ile belgelendirilmesi halinde, geçiş süreci maximum bir yıl kısaltılabilir.

    GEÇİŞ SÜRECİ TEK YILLIK BİTKİLERDE 12 AY, ÇOK YILLIK BİTKİLERDE 24 AYDAN DAHA AZ UYGULANAMAZ.

    5. Bir işletmede organik tarım metodu ile üretilen ürün ile aynı tür ve çeşitten olan ya da bu ürünlerden kolaylıkla ayırt edilemeyen konvansiyonel ürünler bir arada üretilemez. Ancak;
    - Müteşebbisin işletmenin tamamını en geç beş yıllık plan dahilinde organik üretime geçireceğini taahhütte bulunması,
    - Her birimden hasat edilen ürünlerin ayrı ayrı yerlerde tutulmasını sağlayacak önlemlerin alınması
    - Yetkilendirilmiş kuruluşun, ürünlerden her birinin hasadından en az 48 saat önce haberdar edilmesi
    - Müteşebbisin hasadın tamamlanmasından hemen sonra elde edilen ürünlerin kesin miktarı ile ayırt edici özellikleri konusunda yetkilendirilmiş kuruluşu bilgilendirmesi ve bu ürünlerin diğerlerinden ayrı tutulması için gerekli önlemlerin alındığını teyit etmesi hallerinde; geçiş dönemi planı ve taahhüt edilen önlemler, yetkilendirilmiş kuruluş tarafından onaylanır ve geçiş planı her yıl teyit edilir.

    6. Bitkisel üretimde bina ve tesislerin temizliği ve dezenfeksiyonu için ülkemiz tarımsal üretiminde genel olarak bu amaçla kullanımına izin verilen girdiler kullanılır.

    7. Organik tarımda topraksız tarıma izin verilmez.

  • İyi Tarım Uygulamaları Danışmanlığı

    image
    İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Konusunda Hizmetlerimiz

    ► Dökümantasyonun Hazırlanması
             ⇒Kalite Yönetim Sistemi
             ⇒Kalite el kitabı 
                   → Prosedürler
                   →Talimatlar
                   →Formlar

    ► Eğitim Verilmesi

    ► Arazi Planlaması

    ► Analizler
           ⇒ Toprak
           ⇒ Yaprak
           ⇒ Su
           ⇒ Kalıntı (MRL)

    ► Araç-Gereç Temini

    ► İç Denetim Hizmeti




    Neden İyi Tarım Uygulamaları? 

    İyi Tarım Uygulamaları (İTU), gerek kalite­li ve verimli bir tarımsal üretim gerekse güvenli gıda tüketimi açısından oldukça önemlidir. ÎTU ile üreticilerimizin kazancı ve rekabet gücü artacağı gibi tüketicilerin sağlığı da korunmuş olacaktır.

    KARAR AŞAMASINDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPINIZ!...

    İyi Tarım Uygulamaları, topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsar. Karar vermeden önce üretim alanında daha önce yetiştirilen ürün veya tarımsal faaliyetler bilinmeli, insan sağlığı ve çevreye olan etkileri de­ğerlendirilmeli, kontrol altına alınamaya­cak riskler söz konusu ise bu alanlar iyi Ta­rım Uygulamalarında kullanılmamalıdır.

               Üreticiler, üretim kararını vermeden önce risk değerlendirilmesi yapmalıdır. Risk değerlendirilmesi; toprak tipi, erozyon, taban suyu seviyesi ve kalitesi, sürdürüle­bilir su kaynaklarının varlığı, arazinin ilk kullanımı, parazit ve diğer asalaklarla bu­laşık olması ve bitişik alanlara etkisi gözönünde tutularak yapılmalıdır. Toprak sağlığının korunması, tarım ilaçlarına ba­ğımlılığın azaltılması ve bitki sağlığının maksimum düzeyde sağlanabilmesi için dönüşümlü üretim yapmalıdır.

    ÜRETİME BAŞLAMADAN ÖNCE ŞİRKETİMİZE BAŞVURUNUZ!...

    İTU ile üretilen ürünler tüketicinin daima tercih edeceği güvenilir gıdalardır.

    Unutmayınız ki, İyi Tarım Ürünü sertifika­sı ürününüzün markası olacaktır.



  • İSO 22000 - HACCP Danışmanlığı

  • Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Danışmanlığı

  • Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Danışmanlığı

  • Damızlık Hayvan Seçimi ve Temini

  • Tarımsal Analiz Danışmanlığı

     
    Toprak örneği almak için şekilde görülen sonda, burgu veya bel kürek kullanılır.
           
    Toprak örnekleri tarlanın, meyve bahçesinin veya seranın bir ucundan diğerine uzanan düz bir hat üzerinden alınmayıp, şekilde gösterildiği gibi zig-zag bir çizgi üzerinde 15-20 adımda bir alınmalıdır.
           
      Tek yıllık tarla bitkileri veya sebze yetiştirilecek alanlardan toprak örneği alınırken zig-zag hattın köşelerindeki her noktadan V harfi şeklinde 30 cm. derinliğindeki çukur açılır, daha sonra bu çukurun bir yüzeyi düzeltilerek bu yüzeyden 3-4 cm. kalınlığında bir toprak dilimi alınır. Alınan topraklar bir plastik kovada biriktirilir.
           
      Meyve bahçeleri ve bağlardan 0-30cm. ve 30-60 cm. olmak üzere iki farklı derinlikten şekilde açıklandığı gibi toprak örneği alınır. Alınan bu topraklar farlı bir plastik kovada biriktirilir.
           
      Her noktadan aynı şekilde alınan toprak örnekleri kova içerisinde iyice karıştırılır. Bu karışımlardan en fazla 1 kg. toprak örneği iri taş, çöp ve diğer yabancı maddelerden temizlenerek ayıklanır, etiketlenerek bir torbaya konulur ve vakit geçirilmeden laboratuvara ulaştırılır.
           
      
           
    Bu amaçla, toprak örneklerinde; pH, karbonatlar, aktif kireç, eriyebilir toplam tuz, doymuşluk, bünye, organik madde, toplam N (Azot), P (Fosfor), K (Potasyum), Ca (Kalsiyum), Mg (Magnezyum), Fe (Demir), Mn (Mangan), Zn (Çinko), Cu (Bakır), B (Bor) ve S (Kükürt) analizleri yapılarak, analiz sonuçları yorumlanmakta ve yetiştirilecek bitkilerin besin maddesi gereksinmeleri dikkate alınarak gübreleme programları hazırlanmaktadır. Böylece gereği kadar gübre verilmesi sağlanarak, son derece değerli tarım topraklarımızın verimlilik dengeleri korunmuş, gübrelemenin çevre üzerindeki olumsuz etkileri giderilmiş, daha fazla, daha nitelikli ve daha sağlıklı tarımsal ürünler elde edilmiş olmaktadır.

    Bitki analizleri ;(özellikle yaprak), dolaylı olarak bitkilerin üzerinde yetiştikleri toprakların verimlilik durumlarını ortaya koymak ve uygulanan gübreleme programlarının kontrolü ve geliştirilmesi amacıyla uygulanmaktadır . Yaprak örneklerinde N (Azot), P (Fosfor), K (Potasyum), Ca (Kalsiyum), Mg (Magnezyum), Fe (Demir), Mn (Mangan), Zn (Çinko), Cu (Bakır), B (Bor) ve S (Kükürt) besin elementlerinin analizleri yapılmakta ve analiz sonuçları söz konusu bitkiye özgü sınır değerleri ile kıyaslanarak bitkilerin beslenme düzeyleri değerlendirilmektedir. 


      
    YAPRAK ÖRNEĞİ NASIL ALINMALIDIR?
     
    1- Yaprak örneklerinin tür,çeşit ve gelişimi farklı ise ayrı numune alınmalıdır.
    2- Yaprak örneği tarlada, bahçede veya serada zig-zag şeklinde veya köşegenler boyunca yürünerek, arazi büyüklüğü ve bitki çeşidine göre yeteri kadar alınmalıdır.
    3-Tek yıllık bitkilerden (ayçiçek,buğday,mısır,şeker pancarı vs)genel olarak gelişmesini tamamlamış en genç yapraklardan numune alınır.
    4- Çok yıllık bitkilerden(meyve ağaçları )genellikle örnek alınacak alan 20 dekardan büyük olmamalıdır.Mevcut ağaç sayısının %20 sinden yaprak örneği alınmalıdır.Ağacın her yönünden ve bir yıllık sürgünlerin üzerindeki yapraklar alınmalıdır.
    5- Bitki numuneleri bez torbalar içerisinde etiketlenerek aynı gün laboratuvara ulaştırılmalıdır. Eğer ulaştırılamayacaksa buzdolabında saklanmalıdır.
    6- Etikette; adı soyadı, il-ilçe-köy, mevkii, telefon, alan, bitki adı, cinsi ve meyve ise yaşı belirtilmelidir.
     
    YAPRAK ÖRNEĞİ NERELERDEN ALINMAZ?
     
    1- Ölü yada hastalıklı bitkilerden,
    2- Böcekli yada zarar görmüş bitkilerden,
    3- Sıcaklık yada nemden etkilenmiş, toprakla örtülmüş bitkilerden,
    4- İlaçlama yapıldıktan ve gübrelemeden hemen sonra,
    5- Yağışlı günlerde bitki örneği alınmaz. Bitkinin ıslak olmamasına dikkat edilmelidir.
     
     
            Toprak Tahlil Laboratuvarında Yapılabilen Analizler:
    1. PH
    2. Tuzluluk
    3. Organik Madde
    4. Kireç
    5. İşba
    6. Bünye
    7. Total Azot
    8. P205  Alınabilir
    9. K20        "
    10. S          "
    11. Fe        "
    12. Cu        "
    13. Zn        "
    14. Mn       "
    15. Ca        "
    16. Mg       "
    17. Bor       "
    18. Yaprak analizleri.